Epilepsija

together against epi


  Izvinjenje farmaceutske firme nakon pola veka

  Share
  avatar
  Victor
  Admin

  Broj komentara : 355
  Join date : 2011-05-29
  Age : 48
  Mjesto : vienna

  Izvinjenje farmaceutske firme nakon pola veka

  Komentar  Victor on Sun Sep 02, 2012 8:45 pm

  IZVOR

  Nemačka firma koja je proizvodila lek talidomid prvi put se posle 50 godina izvinila hiljadama dece čije su majke tokom trudnoće koristile taj lek, a koji je dovodio do ozbiljnih deformiteta kod tek rođene dece

  Izvršni direktor firme Gruenenthal Harald Štok izjavio je u petak uveče da "njegova firma zaista žali" zbog tišine prema žrtvama talidomida, koji se prodavao trudnicama da se leče od jutarnje mučnine 50-ih i početkom 60-ih godina prošlog veka.

  "Tražimo da našu tišinu smatrate znakom šoka prema sudbinama koje su vam se desile", rekao je Štok na jednom predavanju.

  Predstavnica udruženja Talidomid Agency UK Fredi Astberi izjavila je da bi nemačka firma uz izvinjenja trebalo finansijskim putem da izrazi svoje žaljenje.

  Ona je navela da se procenjuje da je oko 10.000 dece rođeno s deformitetima, ponekad bez određenih organa i ekstremiteta, pošto su njihove majke uzimale talidomid, koji se prodavao u 50 država, a povučen je s tržišta 1961. godine.

  Lek, koji je snažan sedativ, prodavao se pod imeninom "kontergan" u Nemačkoj. Davao se trudnicama protiv mučnice ali je izazvao talas deformiteta kod novorođene dece u Evropi, Australiji, Kanadi i Japanu. Stručnjaci su pronašli da lek utiče na defekte očiju, ušiju, srca, genitalija i unutrašnjih organa beba.


   Danas je Sat Dec 15, 2018 6:28 am